Bułki drożdżowe są bardzo podobne w przygotowaniu do cebularzy rolls, czy też pizza rolls. Bułeczki te są poręczne, są na kilka kęsów, świetnie pasują też na spotkanie ze znajomymi czy na piknik. Będą idealne do piwa. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Mimo, że zrobiłam ich całą blaszkę 16 sztuk, to nic nie zostało.
Można je zrolować po obłożeniu farszem, ale ja tym razem zrobiłam w cieście małe wgłębienie i tam nałożyłam trochę pasty paprykowej, pokrojoną w kostkę żółtą i czerwoną paprykę, kawałki salami i żółtego sera.
Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy. Przygotowałam już wcześniej roladki z szynką parmeńską i pizza rolls.
Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację.
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 250 ml wody
- 1 op. suszonych drożdży,
- 3 łyżki oleju,
- pasta paprykowa
- ser żółty
- kiełbasa salami- ok. 16 plastrów
- 1 papryka czerwona i żółta
- zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym i jeszcze chwilkę wyrabiamy. W czasie gdy ciasto wyrasta w piekarniku przygotowujemy farsz: wszystkie składniki kroimy w kostkę i mieszamy.
Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 16 kawałków, z każdego kawałka formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. W każdej bułce robimy dołek do którego wkładamy trochę pasty paprykowej i farsz, posypujemy ziołami prowansalskimi i zostawiamy jeszcze na ok. 15 minut. Bułki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Bułki studzimy na kratce, dekorujemy listkami bazylii.
Smacznego!
W sam raz na jesienne dni. Wyglądają niesamowicie i pewnie tak samo smakują.
Wyglądają niesamowicie a.smakują jeszcze lepiej 🙂 polecam 🙂
Bułeczki przepyszne. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej znikają.
Dziękuję i pozdrawiam
Pingback: Muffiny drożdżowe faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Bułeczki drożdżowe faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrobiłam te bułki z mąka orkiszową. Uzyłam podomirf3w w oliwie i to był błąd, bo ciasto zrobiło się rzadkie. Musiałam dodać więcej mąki. Mimo to bułeczki wyszły wspaniałe, rzeczywiście bardzo aromatyczne i delikatne.
Zrobiłam i wyszły pycha. Polecam 😏
Dzieci krzyczą że chcą dokładkę 😀
To się cieszę, że smakują bułeczki 🙂