Jak mój mąż posmakował mojego domowego pieczywa, stał się jego wielkim amatorem. Dzisiaj Wam podam przepis na ulubione bagietki mojego męża, wg niego są to najlepsze bagietki pszenne. Te bagietki pszenne są tak smaczne, że Piotrek nie pozwala im nawet przestygnąć na kratce, zjada je gorące. Dobrze, że mój robot z hakiem do wyrabiania świetnie radzi sobie z ciastem drożdżowym, to znacznie skraca czas przygotowania bagietek. Bagietki włącznie z pieczeniem są gotowe w ciągu 1,5 godziny. Nie ma nic trudnego w ręcznym zagniataniu ciasta drożdżowego, ale ja wolę wysługiwać się moim robotem z hakiem.
Przepis na najlepsze bagietki pszenne, polecam 🙂
Bagietki pełnoziarniste
rustykalne bagietki
Rustykalne bagietki pszenne
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki)
Bułki domowe wielozbożowe
Bułka paryska ekspresowa
Składniki na 3 bagietki:
– 400 g mąki pszennej + ok 100 g do podsypywania ciasta
– 7 g suszonych drożdży lub 50 g świeżych drożdży
– 300 ml ciepłej wody
– 1 łyżka oliwy
– 1 czubata łyżeczki soli
– 1 płaska łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Mieszamy suche składniki w misie robota. Ciepłą wodę mieszamy z oliwą i wlewamy płyn do suchych składników. Ciasto wyrabiamy hakiem robota ok. 5 minut, wykładamy na stolnicę i formujemy kulę. Miskę obsypujemy mąką, wkładamy do miski ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką, niech ciasto rośnie aż podwoi objętość Silikonową matę obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, które lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką, ciasto składamy w tzw. kopertę, powtarzamy tę czynność kilkakrotnie. Formujemy wałek, który dzielimy na 3 części.,Z każdej części ciasta formujemy wałek, który zwijamy spiralnie trzymając jednocześnie za oba końce. Bagietki układamy na papierze do pieczenia, z którego formujemy jakby 3 rynienki, tak aby bagietki nie dotykały się wzajemnie. Nacinamy bagietki najlepiej żyletką i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C.
Aby bagietki były chrupiące, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z 250 ml wody, albo naczynie z kostkami lodu, lub spryskujemy wodą powierzchnię bagietek.
Wstawiamy formę z bagietkami z wyrośniętymi bagietkami i pieczemy około 20-25 minut. Upieczone bagietki studzimy na kratce.
Smacznego!
Do takich ciepłych bagietek idealne jest masło czosnkowe, mmmm pycha 🙂 Wyglądają naprawdę obłędnie!
dzisiaj działam w kuchni z bagietkami a mąż zajmie się dziećmi 🙂
Właśnie wyjęłam z piekarnika. Będą na kolację.
A ile świerzych drożdży ?
Wystarczy 50 g.
U mnie są blade po upieczeniu, czy trzeba posmarowac powierzchnie bułek?
trzeba było je jeszcze potrzymać aż będą ciemniejsze, niczym nie smarujemy, możemy je jedynie spryskać wodą przed pieczeniem
Hola buenas tardes saludos desde Ecuador. Soy venezolana y uno de los panes favorito de Venezuela es este apreciado pan