Łosoś z grilla z warzywami i dipem koperkowo-czosnkowym.
- 2 dzwonka łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kostka rosół z kury
- szczypta marynaty do ryb z cytryną i koperkiem
- 2 kartofle
- 25 dag mixu warzyw mrożonych
- 1/2 pęczka koperku
- jogurt grecki
- ząbek czosnku lub kostka czosnkowa
PRZYGOTOWANIE:
Postanowiłam zamiast soli przygotować marynatę z 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 kostki rosół z kury, oraz szczypty marynaty do ryb z cytryna i koperkiem. Marynatą posmarować 2 dzwonka łososia. Na patelni grillowej ułożyć marynowane dzwonka łososia, oraz obrane i umyte kartofle pokrojone w plasterki, które należy lekko posolić i skropić 2 łyżkami oliwy. Grillować całość po 5 minut z każdej strony. Łososia i kartofle wyłożyć na talerze. A następnie na tej samej patelni parować 3 minuty pod przykryciem delikatnie posolony zestaw warzyw. Wyłożyć warzywa. Danie posypać świeżym koperkiem.Jako dodatek do łososia przygotowałam dip z jogurtu greckiego, siekanego koperku i mini kostki czosnkowej, można też użyć świeży ząbek czosnku.