Ryba smażona z patelni to nasza ulubiona forma przygotowania ryby. Ryby w naszym domu jadamy dosyć regularnie, ponieważ lubimy jeść ryby. Tak jak wspomniałam, najczęściej przygotowujemy ryby smażone na patelni np. mintaj, niekiedy pieczemy je w piekarniku (morszczuk lub pstrąg), czasami smażymy kotlety rybne. Jednak najwięcej przepisów na blogu znajdziecie na śledzie , jemy je pod różną postacią.
Dziś propozycja najprostsza, ryba smażona z patelni – miruna smażona z patelni doprawiona sola i pieprzem, a obtoczona jedynie w mące. Smażona miruna jest bardzo delikatna, ale najważniejszą jej zaletą jest smak, polecam. Do smażonej ryby obowiązkowo musi być surówka z kiszonej kapusty np. taka. lub tradycyjna surówka z kiszonej kapusty.
Do doprawienia ryb przeważnie wykorzystuję sól i pieprz. Raz w życiu kupiłam przyprawę do ryb i potrawa z ryby była dla mnie niejadalna! Nigdy więcej gotowych mieszanek, prostota i umiar jest wskazana w niektórych potrawach.
Składniki na 4-5 porcji w zależności od możliwości jedzących:
5 sztuk filetów z miruny (mrożona)
sól, czarny pieprz i pieprz cytrynowy do posypania po usmażeniu
mąka pszenna
olej do smażenia
opcjonalnie sok z cytryny
Przygotowanie ryby smażonej z patelni : Rybę zostawiamy do całkowitego rozmrożenia. Potem kroimy ją na porcje (3 kawałki z 1 sztuki) i układamy rybę na ręczniku papierowym i osuszamy. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem, jak ktoś lubi to może skropić rybę sokiem z cytryny. Na talerz wsypujemy mąkę pszenną i obtaczamy w niej każdy kawałek ryby z obu stron.
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy po 4 kawałki ryby (zaczynamy smażyć od skóry) i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony aż ryba będzie zrumieniona na złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Dodatkowo posypujemy każdy kawałek ryby pieprzem cytrynowym i podajemy rybę z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!