Dzisiaj na upały proponuję Wam lekką sałatkę ryżową, którą zapakowałam do łódeczek ze świeżego ogórka. Tak przygotowane ogórki faszerowane to idealna przekąska, czy też lekki obiad. Podobny przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem jest już na blogu. Taka sałatka jest smaczna, do tego sycąca i nie potrzebujemy do niej sztućców ani naczyń, faszerowanego sałatą ogórka bierzemy do ręki i zajadamy ze smakiem.
Przepis na ogórki faszerowane sałatką.
2 ogórki
½ puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
2 łyżki gotowanej na parze soczewicy
50 g ryżu
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
Natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
1/2 łyżki majonezu np. Winiary
Przygotowanie:
Ogórka myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy środki i delikatnie solimy. Ryż w woreczku gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu. Do sałatki wykorzystujemy połowę przestudzonego ryżu. Połowę tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy. Natkę pietruszki drobno siekamy. W misce łączymy tuńczyka, soczewicę, posiekaną natkę, musztardę, majonez i ryż. Doprawiamy sałatkę do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy sałatkę w lodówce przynajmniej 30 minut i faszerujemy połówki ogórków. Jemy ze smakiem. Smacznego.
Pingback: Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię