Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce.
Ostatnia sałatka z kurczakiem, awokado i pomarańczą spodobała się wielu osobom, więc dzisiaj idąc za ciosem zrobiłam sobie na obiad kolejną sałatkę z awokado w roli głównej, tym razem z boczkiem i jajkiem w koszulce. Jajko w koszulce robię w sposób błyskawiczny, w woreczku śniadaniowym bez zakwaszania i bez wirowania wody. Jestem obecnie sama w domu, moi panowie wyjechali i wrócą dopiero w grudniu, więc gotuję tylko dla siebie, jak chcecie przygotować większe porcje to proporcjonalnie zwiększajcie ilość składników w daniach.
Tu znajdziecie Przepis na klasyczne jajko w koszulce.
Składniki na 1 porcję sałatki z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce:
50 g mieszanki sałat
1/2 awokado
1 łyżeczka soku cytryny do skropienia awokado, aby nie ciemniało
kilka plasterków boczku wędzonego
1 jajko + 1 łyżeczka oliwy
Sos winegret:
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie sałatki z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce.
Miks sałat wykładamy na talerz. Awokado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w plastry, dodajemy do sałaty. Pokrojony w paski boczek podsmażamy na patelni na chrupko, wykładamy na sałatkę.
W garnku zagotowujemy wodę, w której będziemy gotować jajko. Do szklanki wkładamy woreczek śniadaniowy, skrapiamy oliwą, wbijamy ostrożnie całe jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrożnie związujemy woreczek. Gdy woda się zagotuje, wkładamy torebkę z jajkiem, gotujemy ok. 4 minuty. Rozcinamy woreczek i ostrożnie wyjmujemy jajko, które układamy na sałatce, doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy sosem winegret. Smacznego!
Pingback: Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię