Sałatka z brokułem i fetą. Nie wiem czemu jej do tej pory nie ma na blogu, gdyż robię ją regularnie, jest szybka i prosta do zrobienia, a do tego piękna i pyszna! Taka jest właśnie sałatka z brokułem i fetą z chrupiącym prażonym słonecznikiem, którą zrobisz z paru składników.
Jakie jest Twoje ulubione danie z brokułami?
Jeśli lubisz brokuły wypróbuj też moje przepisy: Makaron z brokułami, gotowaną łopatką i sosem czosnkowym na zimno. i surówka z surowego brokuła i jabłka.
Sałatka z brokułem i fetą, zapraszam po przepis.
Składniki:
1 brokuł o wadze 500g
garść pestek słonecznika
100 g sera feta
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu (ja tym razem pominęłam)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
czarny pieprz do smaku
Sałatka brokułowa z fetą.
Zaczynamy od ugotowania brokuła. Myjemy pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki i usuwamy głąb.
Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy łyżeczkę soli i wkładamy różyczki brokuła. Garnek przykrywamy i gotujemy brokuła. Gotujemy brokuły do miękkości ok. 5-8 minut w zależności od wielkości różyczek. Ugotowane brokuły przekładamy na durszlak a następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
W międzyczasie przygotowujemy błyskawiczny sos czosnkowy z jogurtu, posiekanego czosnku, oraz soku z cytryny lub limonki. Jak nie liczę kalorii to dodaję jeszcze 1-2 łyżki majonezu.
Ugotowane i odsączone z wody różyczki brokuła rozkładamy w misce lub na półmisku, następnie rozkładamy ser feta pokrojony w małą kostkę, polewamy sosem czosnkowym i posypujemy porażonymi nasionami słonecznika, ( lekko podprażamy na suchej patelni). Sałatkę doprawiamy na koniec świeżo mielonym pieprzem. Ponieważ feta jest słona, to nie doprawiamy solą sałatki.
Do sałatki brokułowej z fetą można też dołożyć kukurydzę konserwową, czerwoną fasolę, można dodać jajko gotowane pokrojone w ćwiartki, czy też pomidorki koktajlowe. Prażone pestki słonecznika można zastąpić prażonymi pestkami dyni, orzeszkami piniowymi, płatkami migdałów itp.Smacznego!