Sałatka z brokułem i fetą, sosem czosnkowym, kukurydzą i płatkami migdałów. Sałatka brokułowa zawsze pięknie się prezentuje, będzie idealna na nadchodzący karnawał lub na Wielkanoc.
Wspaniała na kolację, imprezę lub grilla. Można podawać ją samą lub ze smażonym lub grillowanym mięsem.
Warstwowa, pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka z brokułami to świetny pomysł na imprezę, obiad lub na kolację. Na blogu jest już przepis podstawowy na sałatkę z brokułem i fetą z chrupiącym prażonym słonecznikiem, który jest bardzo uniwersalny, można go wzbogacać o kolejne składniki np. kukurydzę, jajka, pomidorki, łososia. Każdy poradzi sobie ze zrobieniem tej sałatki brokułowej, jest bardzo prosta do zrobienia.
Ja tym razem urozmaiciłam skład sałatki o kukurydzę, a słonecznik zamieniłam na płatki migdałów. Ta smaczna, szybka i prosta sałatka z brokuła, sera feta, kukurydzy, sosu czosnkowego i prażonych migdałów, jest lekka, mocno czosnkowa, z chrupiącymi migdałami, lekko słodka od kukurydzy i lekko słona od sera feta. Sałatka z brokułem wygląda apetycznie i zawsze pierwsza znika ze stołu. Brokuły gotują się bardzo szybko, więc są gotowe praktycznie w tym samym czasie co pokrojenie sera feta i otworzenie puszki kukurydzy. Wystarczy tylko poczekać, aż brokuły przestygną i w kilka minut skomponować sałatkę.
Jakie jest Twoje ulubione danie z brokułami?
Jeśli lubisz brokuły wypróbuj też moje przepisy: Sałatka brokułowa z łososiem, sałatka z brokułem i kurczakiem, Makaron z brokułami, gotowaną łopatką i sosem czosnkowym na zimno. i surówka z surowego brokuła i jabłka.
zupa brokułowa z grzankami i chili, Kurczak zapiekany z brokułami i ryżem, Kotlety z brokułów, ryżu i sera.
Sałatka z brokułem i serem feta, sosem czosnkowym, składniki:
- 1 brokuł (500 g)
- 200 g sera feta lub inny typu solankowego np. bałkański
- płatki migdałów
- odsączona z zalewy kukurydza, ok. 150 g
- 500 ml naturalnego jogurtu typu greckiego lub jogurtu naturalnego
- 2- 3 ząbki czosnku, * ja daję 3 ząbki czosnku, gdyż lubię, jak ta sałatka jest mocno czosnkowa.
- sól, biały pieprz do smaku
- sok z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania sałatki z brokułem i fetą , sosem czosnkowym. Brokuła płuczemy w wodzie, dzielimy na małe różyczki, głąb wyrzucamy. Różyczki gotujemy w osolonej wodzie (ok. 5 minut). Dokładnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą lub wkładamy do wody z lodem, odcedzamy na sicie.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, aż lekko się zarumienią. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ser solankowy odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku obieramy, przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem, dodajemy łyżkę soku z cytryny lub limonki oraz szczyptę soli. Doprawiamy też białym pieprzem do smaku. jeśli majonez gości w waszej kuchni to możemy do jogurtu dodać ok. 2 łyżki majonezu.
W szklanym pojemniku układamy warstwowo połowę składników: brokuła, kukurydzę, ser feta, sos czosnkowy i migdały. W ten sam sposób układamy drugą warstwę sałatki z brokułem, serem feta i sosem czosnkowym.
PS. Sałatkę polecam słodzić w lodówce, można ją też podać od razu. Najsmaczniejsza jest świeżo przygotowana, ale na drugi dzień od zrobienia też jest smaczna. Migdały można zastąpić prażonym słonecznikiem lub pestkami dyni. Smacznego!