Sałatka hawajska w moim wykonaniu to słodki, najlepiej świeży ananas, wędzona szynka, kukurydza, orzechy włoskie, oraz zamiennie makaron lub ryż, do smaku zioła i odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna! Tym razem do przygotowania sałatki został wykorzystany uroczy makaron mini kokardki.
Ta Sałatka hawajska wchodziła w skład naszego sylwestrowego menu., jest smaczna i wizualnie apetyczna, może być podana na każdej imprezie, w tym karnawałowej. Jest lekka i orzeźwiająca w smaku.
Składniki:
¾ szkl. makaronu mini kokardki
3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie
4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa
2 łyżki kukurydzy
orzechy włoskie
odrobina majonezu
zioła do sałatek
Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę w lodówce, aby nabrała smaku. Smacznego.
Pingback: Sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brzmi zachęcająco, a do tego niezbyt pracowita, muszę zrobić, Dziękuję.