Bułki drożdżowe z serem i papryką są przygotowane z ciasta na pizzę. Tak upieczone bułki są idealne do zabrania ich do pracy, szkoły czy też w podróż. Nie musimy martwić się czym bułki obłożymy, gdyż okład/ farsz jest już w środku.
Te bułki mają w sobie miks kolorowych papryk i dużo ciągnącego sera.
Bułki są lekkie, puszyste i cudowne w smaku, smakują jak najlepsza pizza, mają tylko inny kształt od tradycyjnej pizzy.
Polecam Bułki drożdżowe z serem i papryką:
Składniki:
6 wałków tego z ciasta drożdżowego na pizzę, ja tym razem wykorzystałam:
1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, 200 ml wody, 1 op. suszonych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli
- 12 łyżek tartego sera żółtego,
- papryka czerwona i papryka zielona pokrojona w kostkę
- ostra papryczka żółta
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe wg przepisu na pizzę, dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałek, który spłaszczamy na blacie za pomocą wałka. Każdy kawałek ciasta obkładamy miksem papryki i obsypujemy 2 łyżkami tartego sera, zostawiamy końcówkę bez farszu. Zwijamy bułki dokładnie dociskając końcówkę, aby wszystko sie trzymało. Układamy bułki drożdżowe na posmarowanej olejem blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni z termo obiegiem, pieczemy ok 15-20 minut. Wyjmujemy, ciepłe są najlepsze. Smacznego!
Nazywam Pania Moja Inspiracja , pozdrawiam 🙂