Uwielbiamy dania z jajkami, wszelkie jajecznice, omlety czy też ich włoskie kuzynki frittaty. Kolorowa frittata z owocami morza i warzywami.
SKŁADNIKI:
- 25 dag mieszanki morskiej
- 1 łyżka masła do smarowania formy
- marynata do ryb z cytryną i koperkiem
- garść mrożonych różyczek brokuła
- 1 łyżka pokrojonej mrożonej papryki
- 5 jajek
- 100 ml mleka 3.5 %
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- sól i chilli do smaku
- pieprz kolorowy
- szczypiorek
- pomidor
- roszponka
- PRZYGOTOWANIE:Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę od tarty smarujemy 1 łyżką masła. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy 250 g mrożonki morskiej w skład, której wchodzą krewetki koktajlowe, omułki, i ośmiorniczki. Doprawiamy marynatą do ryb z cytryną i koperkiem i dusimy aż woda odparuje. Układamy w formie do tarty, dodajemy również mrożone różyczki brokuła i kawałeczki czerwonej papryki Jajka roztrzepujemy z dodatkiem mleka i 1 łyżeczki mąki kukurydzianej, odrobiny soli i chilli, dodajemy posiekany szczypiorek. Masę jajeczną wylewamy do formy. i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, aż frittata się napuszy i będzie delikatnie przyrumieniona. Wyjmujemy formę z piekarnika, posypujemy pokrojonymi w kostkę pomidorami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym po 5 minutach kroimy w ćwiartki i wyjmujemy z formy na talerze. Można podawać na ciepło jak i na zimno. Ćwiartki frittaty podajemy z roszponką.