Błyskawiczne jajka sadzone z mikrofalówki z szynką szwarcwaldzką i szczypiorkiem. To, że uwielbiamy dania z jajkami to już wszyscy wiecie. Na blogu jest cała masa przepisów z jajka w roli głównej. Dzisiaj proponuję przygotować jajka sadzone w mikrofalówce, a nie jajka sadzone na patelni, trwa to błyskawicznie i gwarantuję, że mikrofale nikomu nie zaszkodzą. W mikrofalówce przygotowuję też czasami murzynka. Bardzo często tak przygotowuję jajka, polecam zapiec jajka np. z kiełbasą. A więc dzisiejszy bohater dnia: jajka sadzone z mikrofalówki z dodatkiem szynki szwarcwaldzkiej i szczypiorku.
SKŁADNIKI na 1 porcję, Jajka sadzone z mikrofalówki z szynką szwarcwaldzką i szczypiorkiem :
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej na kokilkę
- 2 jajka na porcję,
- domowa mieszanka przypraw ( sól himalajska, ziarnisty pieprz, chili w płatkach, tymianek)
- szczypiorek
- PRZYGOTOWANIE Jajek sadzonych z mikrofalówki: 2 plastry szynki układamy w kokilkach stroną z tłuszczem do dołu wokół rantu, a 1 plaster zwijamy i układamy na spodzie. Wbijamy do każdej foremki po 2 jajka, doprawiamy je tak jak lubimy, ja miałam własną mieszankę przypraw. Posypujemy szczypiorkiem. Formę wstawiamy na 2 minuty do mikrofalówki nastawionej na średnią moc, gdy szynka się delikatnie przyrumieni i zacznie kurczyć, a jajka zetną wyjmujemy foremkę ostrożnie gdyż jest bardzo gorąca. Czynność powtarzamy tyle razy ile chcemy zrobić porcji, w mikrofalówce mieściła się tylko jedna foremka. Podałam do jajek bułkę pszenną. Smacznego!