Mam swoje ulubione śniadanie z dzieciństwa, to jest gęsta kasza manna na mleku. Najlepiej z dodatkiem jakiś owoców lub soku, np. z malin. Jeśli podamy kaszę warstwowo przełożoną owocami, dodamy czekoladę i schłodzimy w lodówce, to taka kasza manna może wyglądać i smakować jak deser z reklamy, najprostszy deser z kaszy manny.
Kasza manna na mleku kojarzy mi się ze słodkim, beztroskim dzieciństwem, mama mi ją gotowała bo jest słodka i smaczna i doskonale zastępuje słodycze.
Możecie urozmaicać to danie dodając np. starte jabłka i cynamon, albo maliny, czy truskawki, a zimą można wykorzystać mrożone owoce np. jagody. Nie ma ograniczeń w tym zakresie, jest to świetny pomysł na ciepłe śniadanie albo na zimny deser. Smacznego.
Składniki na 1 porcję
- 150 ml mleka
- 1,5 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka cukru
- drylowane czereśnie
- 1 kostka gorzkiej czekolady
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier, oraz kaszkę. Mieszamy i podgrzewamy, aż kaszka zacznie gęstnieć. Jeśli chcemy zjeść na ciepło, wykładamy kaszę do miseczki, polewamy sokiem lub podajemy z owocami.
Jak gotujemy więcej to lepiej kaszę wymieszać w części zimnego mleka, a potem wlać do zagotowanej części mleka i gotować dalej na gęsto, często mieszając aby kaszka się nie przypaliła.
Jeśli chcemy aby kaszka wyglądała bardziej jak deser i zjeść ją na zimno, to ją studzimy, najlepiej w przykrytym garnuszku, aby się nie zrobił na kaszy kożuch. Potem warstwowo układamy w szklanym naczyniu, np, przekładając kaszę czereśniami, na wierzchu układamy posiekaną czekoladę. Deser chłodzimy w lodówce.
Pingback: Deser z kaszy manny z owocami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zapiekanka z kaszy manny - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Koktajl z czereśniami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię