Naleśniki z pieczarkami są bardzo smaczne, nadają się na śniadanie i na kolację, a nawet na obiad! Nie zawsze mamy czas i ochotę na gotowanie, też tak macie? Gdy tak się dzieje to wtedy Piotrek smaży naleśniki. Raczej wolimy wytrawną wersję naleśników, a naleśniki z pieczarkami to wręcz uwielbiamy, bo lubimy różne potrawy z pieczarkami!
Polecam inne nasze przepisy na wytrawne naleśniki:
– naleśniki z parówką i serem
– naleśniki pikantne z kurczakiem i warzywami
Składniki na ok. 4-6 naleśnikówi z pieczarkami:
- 1 szklanka mąki,
- ok. 1 szklanka wody gazowanej
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- olej rzepakowy do smażenia
- ok. 10 pieczarek w zależności od wielkości
- mała cebula
- sałata lodowa
- świeża bazylia
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie farszu z pieczarek do naleśników: Przygotowujemy pieczarkowy farsz: umyte i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy całość solą i pieprzem i podsmażamy aż pieczarki będą lekko złote.
Przygotowanie naleśników. Naleśniki smażymy zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty lodowej, podsmażone pieczarki i świeżą bazylię, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Naleśniki z pieczarkami są bardzo sycące, więc na osobę można liczyć mniej więcej po 2 naleśniki, jak ktoś będzie jeszcze głodny, albo chcemy przygotować więcej pieczarkowych naleśników to podwajamy ilość składników. Smacznego!