Pietruszkowy omlet z pomidorami

Jak pisałam wcześniej bez jajek i mięsa nie potrafię żyć, nawet podczas diety! Dlatego dzisiaj kolejny przepis z jajkami. Dzisiejszy omlet jest dietetyczny i wpisuje się w serię moich przepisów light, które są składnikiem mojego dietetycznego menu.

Inne dietetyczne przepisy zarówno wytrawne jak i słodkie znajdziecie tutaj.

Pietruszkowy omlet z pomidorami w wersji light usmażony został bez tłuszczu.
pietruszkowy omlet bez tłuszczupietruszkowy omlet bez tłuszczu

Składniki:
2 jajka
1 łyżka wody
natka pietruszki
mieszanka ziół do w młynku do sałatek i warzyw (czosnek, cebula, pomidory, chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, estragon i sól jodowana)
2 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:

2 jajka wbijamy do miseczki i za pomocą trzepaczki lub widelca zostały rozbełtane z 1 łyżką wody, dodajemy  1 łyżkę siekanej pietruszki, mieszamy.  Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, posypujemy ziołami, obkładamy plasterkami pomidora koktajlowego, przykrywamy pokrywką i smażymy na 140 stopniach (indukcja) kilka minut. Omlet nie potrzebuje tłuszczu i sam odchodzi od patelni.

Można też nie dodawać wody tylko dodać szczyptę soli i użyć miksera do mieszania omlet jest wtedy bardziej puszysty. Ale tym razem nie chciało mi się wyciągać ręcznego miksera, tylko trzepaczką pomachałam kilka razy.

omlet light

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Pietruszkowy omlet z pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *