Jak pisałam wcześniej bez jajek i mięsa nie potrafię żyć, nawet podczas diety! Dlatego dzisiaj kolejny przepis z jajkami. Dzisiejszy omlet jest dietetyczny i wpisuje się w serię moich przepisów light, które są składnikiem mojego dietetycznego menu.
Inne dietetyczne przepisy zarówno wytrawne jak i słodkie znajdziecie tutaj.
Pietruszkowy omlet z pomidorami w wersji light usmażony został bez tłuszczu.
Składniki:
2 jajka
1 łyżka wody
natka pietruszki
mieszanka ziół do w młynku do sałatek i warzyw (czosnek, cebula, pomidory, chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, estragon i sól jodowana)
2 pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
2 jajka wbijamy do miseczki i za pomocą trzepaczki lub widelca zostały rozbełtane z 1 łyżką wody, dodajemy 1 łyżkę siekanej pietruszki, mieszamy. Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, posypujemy ziołami, obkładamy plasterkami pomidora koktajlowego, przykrywamy pokrywką i smażymy na 140 stopniach (indukcja) kilka minut. Omlet nie potrzebuje tłuszczu i sam odchodzi od patelni.
Można też nie dodawać wody tylko dodać szczyptę soli i użyć miksera do mieszania omlet jest wtedy bardziej puszysty. Ale tym razem nie chciało mi się wyciągać ręcznego miksera, tylko trzepaczką pomachałam kilka razy.
Podziwiam, że udało Ci się go tak przewrócić w całości. U mnie zwykle się rwie i w efekcie mamy niezły dziurawiec. 🙂
Pyszny i ciekawy smakowo:) porywam kawałek i lecę:)