Buraczki zasmażane. Ostatnio zasypałam Was przepisami na buraczki: Jak upiec buraki, surówka z buraka i jabłka, buraczki tarte na zimno, czy buraczki tarte do słoików. Dzisiaj znów nie mogłam się oprzeć i mam dla was przepis na zasmażane buraczki, które często podaję do obiadu, tym razem zrobiłam buraczki do ozorów w sosie musztardowym. Lubimy je tak samo jak kapustę zasmażaną z kminkiem i modrą kapustę zasmażaną. Są u nas częstym dodatkiem do obiadu. Buraczki zasmażane są gęste i słodkie, do tego bardzo smaczne. Lubicie? Zapraszam zatem na moje obiadowe buraczki zasmażane.
Tarte buraczki zasmażane, składniki:
1kg buraków (ja mam z działki)
1 łyżka cukru
ok. 1-2 łyżeczki soli do smaku
½ łyżeczki białego mielonego pieprzu do smaku (opcjonalnie)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub 1 łyżka octu jabłkowego, ja mam domowy
zasmażka ( 1 łyżka tłuszczu : 1 łyżka mąki pszennej : 500 ml płynu) –
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml wody
Jak przygotować Buraczki zasmażane, przepis:
Buraki pieczemy w piekarniku, studzimy. Mogą być też ugotowane buraki. Ale według mnie buraki gotowane tracą smak i kolor. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, jak ktoś lubi drobno starte buraki, to ścieramy na drobnych oczkach tarki. Doprawiamy tarte buraki cukrem, sokiem z cytryny, oraz solą i pieprzem, mieszamy. Niektórzy uważają, że do buraczków zasmażanych nie dodaje się pieprzu, ale ja wolę jak mają bardziej wyrazisty smak. Robimy zasmażkę z masła i mąki, nie rumienimy, wlewamy wodę , mieszamy aby nie było grudek. Mieszamy buraczki z zasmażką, zagotowujemy, dusimy aż buraczki zgęstnieją, ewentualnie podlewamy jeszcze wodą jak za bardzo przywierają do dna. Buraczki zasmażane są gotowe, to idealny dodatek do obiadu, szczególnie mięsnego!