Na blogu jest już przepis na czerwoną kapustę duszoną bez tłuszczu, przepis na modrą kapustę o słodko-kwaśnej nucie, oraz surówkę z modrej kapusty z majonezem. Dzisiaj proponuję przygotować kolejne nasze danie, to kapusta czerwona zasmażana na maśle o słodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych.
Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem z cytryny, aby jej kolor był bardziej intensywny i nie zblakł podczas obróbki cieplnej. Jej słodycz pochodzi z rodzynek i niewielkiej ilości cukru, polecam! Smacznego.
Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana:
Składniki:
mała główka czerwonej kapusty
2 łyżki rodzynek
ok. 250 ml wody
2 łyżki cukru
sól i pieprz do smaku
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki masła
Przygotowanie: Posiekane rodzynki przesmażamy na 1 łyżce masła. Czerwoną kapustę myjemy, wycinamy głąb i drobno szatkujemy, wlewamy wodę, dodajemy duszone rodzynki, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy do miękkości kapusty, rodzynki się rozgotują i nie będzie ich widać, ale spowodują że kapusta będzie pełna słodyczy. Możemy dosłodzić dodatkowo odrobiną cukru, mieszamy, aż cukier się rozpuści, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. Rozpuszczamy pozostałe masło, przekładamy kapustę i zasmażamy, aż płyn odparuje. Surówkę z kapusty podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego.
Pingback: Buraczki zasmażane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Pampuchy. Kluski na parze. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Jak zrobić kluski śląskie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię