My lubimy surówki obiadowe. Wiem jednak, że sporo osób kupuje już gotowe zestawy surówek, czy też innych dodatkó do obiadu. My jednak wolimy zawsze do mięsa przygotować jakiś warzywny dodatek, czy to buraczki, czy też surówkę z modrej kapusty. Bardzo lubię surówkę z młodej kapusty, ale tej już dawno nie ma. Do ryb uwielbiamy surówki z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj.
Jesienią często wykorzystujemy do surówek kapustę pekińską, która jest łatwiejsza w obróbce, gdyż jest delikatniejsza od białej kapusty, kapusty pekińskiej nie trzeba zmiękczać za pomocą soli.
Na blogu znaleźć można przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem różnych innych składników: surówkę z papryką i Surówkę z kapusty pekińskiej, doprawioną cukrem i sokiem z cytryny, która jest bardzo smaczna, chrupiąca, jest idealnym, pysznym dodatkiem do mięsa.
Tym razem polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej bez dodatku cukru i bez soku z cytryny, gdyż wykorzystana została bardzo słodka marchewka i kwaskowa szara reneta, a obowiązkowym dodatkiem w tej surówce jest majonez Winiary, który jest kropką smakową nad i 🙂
składniki na surówkę:
1/2 główki kapusty pekińskiej
1 jabłko szara reneta
1 marchewka
sól i pieprz cayenne do smaku
2 łyżki majonezu Winiary
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno. Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i jabłko, doprawiamy solą i pieprzem cayenne, mieszamy surówkę. Dodajemy majonez Winiary i dokładnie mieszamy, wstawiamy surówkę do lodówki aby się wszystko przegryzło. Surówkę z kapusty podajemy do karkówki z sosem.