Dzisiaj proponuję Wam niezwykłą surówkę: pyszną, chrupiącą i orzeźwiającą. Por w połączeniu z mocno chrupiącą młodą marchewką, pietruszką i słodkim jabłkiem, a wszystko podkreślone smakiem lekkiego delikatnego sosu majonezowego i natki pietruszki. Taka surówka z wazrywami i dodatkiem jabłka to doskonały dodatek do pieczonego mięsa.: Surówka z marchewki, jabłka, pora i korzenia pietruszki.
Inne przepisy na surówki:
Surówka z marchewki – dietetyczna
Surówka z kapusty, pora i koperku
Surówka Colesław
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
1 mały por
2 marchewki
1 jabłko
1 pietruszka
natka pietruszki
sól
pieprz
2 łyżki majonezu delikatnego Winiary
Przygotowanie:
Por myjemy, przycinamy podstawę, kroimy na pół, a następnie w cienkie piórka. Rozdrobniony por oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Marchewkę i pietruszkę myjemy i obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Jabłko myjemy, obieramy i również ścieramy na tarce.W misce mieszamy por z marchwią, pietruszką i jabłkiem, siekaną natką pietruszki oraz z sosem majonezowym.
Bardzo dobre połączenie smakowe, chyba zrobię taką do obiadu!
Pingback: Surówka z pora - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
spróbuję z korzeniem pietruszki , do tej pory robiłam ale z odrobiną chrzanu . <3