Lubicie dodatki do dań obiadowych w postaci surówek, czy sałatek? Surówka z pora z dodatkiem jabłka, marchewki i majonezu jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Inne propozycje surówek:
surówka z marchewki
Surówka z marchewki – dietetyczna
Surówka z kapusty, pora i koperku
Surówka Colesław
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
surówka z kapusty kiszonej i jabłka
Przepis na łatwą i pyszną surówkę z pora:
1 por
1 jabłko
1 mała marchew
cukier do smaku
sól i pieprz
1 łyżka majonezu
szczypiorek
Pora kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie paseczki. Posiekanego pora umieszczamy na durszlaku i parzymy wrząca wodą. Odciskamy. Przekładamy pora do miski, dodajemy starte obrane i bez gniazdek nasiennych jabłko, oraz startą drobno marchewkę. Doprawiamy surówkę solą, pieprzem i cukrem, mieszamy z majonezem, surówkę możemy dodatkowo posypać siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Ta surówka to idealny dodatek do mięsnych dań obiadowych.
Taka suróweczka do rybki jak znalazł! 🙂
Jak dla mnie do rybki najlepsza jest z kiszonej kapusty http://straga.pl/surowki/przepis-na-surowke-z-kapusty-kiszonej-i-jablka/
Pingback: Zupa z porów - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię