Surówka z rzodkiewki z majonezem i jogurtem. To moja kolejna propozycja na pyszną obiadową surówkę z rzodkiewki. Prosta i szybka surówka z rzodkiewki, przygotowanie zajmuje ok. 10 minut. Moja surówka z rzodkiewki to idealny dodatek do obiadu, doskonale komponuje się z mięsnymi daniami. Gwarantuję, że ta wiosenna surówka z rzodkiewki Wam posmakuje. Tarta rzodkiewka została wymieszana ze szczypiorkiem, z dodatkiem majonezu i jogurtu. Podobnie przygotowuję sos rzodkiewkowy, w którym rzodkiewka zostaje starta na bardzo drobnych oczkach.
Lubię rzodkiewkę i często ją wykorzystuję do przygotowania potraw.
Uwielbiam twarożek wiejski z rzodkiewką i twarożek z rzodkiewką i ogórkiem
Polecam inne przepisy na obiadowe surówki.
Składniki na surówkę z rzodkiewki z majonezem i jogurtem.
duży pęczek rzodkiewki
szczypiorek z cebulką
sól i pieprz do smaku
majonez- 2 łyżki
gęsty jogurt naturalny- 2 łyżki
Jak przygotować surówkę z rzodkiewki z majonezem i jogurtem? Odcinamy listki, następnie rzodkiewkę płuczemy, suszymy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Jak chcecie to możecie odcisnąć sok z tartej rzodkiewki, ja tego nie robię. Dodajemy szczypiorek, majonez i jogurt, doprawiamy solą (ostrożnie gdyż majonez ma w sobie sól) i pieprzem, mieszamy i odstawiamy przynajmniej na kwadrans do lodówki, aby się przegryzła. Podajemy jako dodatek np. do tradycyjnego kotleta schabowego.