SURÓWKI DO OBIADU – pyszne, najlepsze dodatki do dań obiadowych. Surówki to zdrowe i odżywcze przystawki, które ożywiają nasze talerze kolorami świeżych warzyw. Czasami jem je bez niczego 🙂 Gdyż surówka z warzyw to doskonały pomysł na samodzielny posiłek gdy jesteśmy np. na diecie i chcemy zrzucić kilka kilogramów lub jako dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI:
- 1/2 małej sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej
- 1 mały por
- marchewka
- kawałek czerwonej papryki
- 1 kopiasta łyżka majonezu lub jogurtu
- pieprz kolorowy do smaku
PRZYGOTOWANIE: Sałatę kroimy w piórka, por również. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Wsypujemy warzywa do miski. Czerwoną paprykę kroimy w małe słupki i dodajemy do reszty warzyw. Do miski dodajemy również kopiastą łyżkę majonezu lub jogurtu jeśli dbamy o linię, doprawiamy pieprzem kolorowym i całość dokładnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Dekorujemy świeżą natką pietruszki. Taka surówka jest doskonałym dodatkiem do mięsnego drugiego dania. Smacznego!
Pingback: Surówka obiadowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię