Boczek pieczony marynowany miodową musztardą, był doskonałym dodatkiem do kanapek. Przygotowałam go na prośbę Piotra, który go uwielbia. Tym razem do marynowania użyłam miodowej musztardy. Musztarda ta łączy w sobie subtelny smak musztardy z Dijon i prawdziwego miodu, a unikalna kombinacja słodyczy i ostrości, doskonale wpłynęło na smak pieczonego boczku.
- 1 i 1/2 kg kwadratowy kawałek boczku
- 1 opakowanie naturalnej marynaty do mięsa z gorczycą i kolendrą
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki musztardy miodowej
- czosnek mielony
- papryka mielona
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Przygotować marynatę z opakowania marynaty do mięsa, papryki, czosnku i oliwy, następnie nacieramy nią boczek z każdej strony, następnie za pomocą silikonowego pędzla smarujemy boczek miodową musztardą, którą otrzymałam z De Care, można zastosować dowolnej marki, wkładamy do kwadratowej blaszki i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy boczek przez pół godziny. Potem obracamy go na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Po wystygnięciu kroimy w plastry i podajemy jako dodatek na np. kanapek.
Pingback: Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom