Tradycje świąteczne w różnych zakątkach świata różnią się od polskich i są przez to ciekawsze dla nas. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki, a Grecy np. pieką Ciasteczka Kurabiedes.
Kurabiedes to pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa.
Ten przepis na ciasteczka Kurabiedes pochodzi ze strony Polska-Gotuje, autorem jest Teo Vafidis, ale ilość składników podanych w przepisie zmniejszyłam do 1/4. Z tej ilości składników wyszło 40 ciasteczek.
Składniki
- masło 1/2 kostki
- cukier wanilinowy Dr. Oetker 1 sztuka
- żółtka 1 sztuka
- proszek do pieczenia Dr. Oetker 1 łyżeczka
- koniak 50 mililitrów
- cukier puder 5 łyżek
- migdały posiekane 100 gramów
- mąka 1 czubata szklanka + trochę do podsypania
- cukier puder do posypania 150 gramów
- woda różana 200 mililitrów ( ja nie dodałam)
Miękkie masło ucieramy na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) 5 łyżek cukru pudru, 1 żółtko, 50 ml koniaku, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blat obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka na dowolny kształt, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka Kurabiede pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 20 min.
Po upieczeniu ( jeszcze gorące) posypujemy obficie cukrem pudrem i możemy skropić wodą różaną.
Pyszne, polecam!
Moje właśnie „wyszły” z piekarnika. Ciekawa jestem jak smakują..
Moich po pół godzinie nie było, na pewno je upiekę na Święta.
Jak się prawidłowo wymawia ciasteczka ,,Kurabiedes”???
Nie mam pojęcia, ale jak sie spotkam na kolejnych warsztatach z Teo Vafidisem to się go zapytam.
a co zrobić jeśli wyszły twarde ? można je jakoś zmiękczyć?prosze o szybka pomoc
Karolina, mi i wszystkim znanym mi osoba, które je piekły wyszły delikatne i kruche, nie wiem gdzie mogłaś popełnić błąd. Katarzyna wsadź je do zamykanego pojemnika, włóż do niego skórki z jabłek powinny zmięknąć. A jak nie to jedynie polecam maczanie ich w herbacie;) tak jak sie robi z twardymi pierniczkami.
Rozumiem, dziękuję a jak włożę dzisiaj tą skórkę to do jutra południa będą lepsze?;)
Pingback: Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom
Przykro mi ,ale to nie nawet nie leżało koło kurabiedes
Monika jeśli przeczytałaś wstęp to tam jest info, że autorem tego przepisu jest Grek Teo Vafidis, widocznie w Grecji jest tyle przepisów na te ciasteczka jak w Polsce na pierniczki 🙂