Greckie ciasteczka Kurabiedes

Tradycje świąteczne w różnych zakątkach świata różnią się od polskich i są przez to ciekawsze dla nas. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki, a Grecy np. pieką Ciasteczka Kurabiedes.
Kurabiedes to pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa.

Ten przepis na ciasteczka Kurabiedes pochodzi ze strony Polska-Gotuje, autorem jest Teo Vafidis, ale ilość składników podanych w przepisie zmniejszyłam do 1/4. Z tej ilości składników wyszło 40 ciasteczek.

Składniki

  • masło 1/2 kostki
  • cukier wanilinowy Dr. Oetker 1 sztuka
  • żółtka 1 sztuka
  • proszek do pieczenia Dr. Oetker 1 łyżeczka
  • koniak 50 mililitrów
  • cukier puder 5 łyżek
  • migdały posiekane 100 gramów
  • mąka 1 czubata szklanka + trochę do podsypania
  • cukier puder do posypania 150 gramów
  • woda różana 200 mililitrów ( ja nie dodałam)
Miękkie masło ucieramy na białą, puszystą masę, dodajemy (ciągle ubijając) 5 łyżek cukru pudru,  1 żółtko, 50 ml koniaku, posiekane migdały, mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.
Całą masę wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Blat obsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na ok. 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka  na dowolny kształt, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka  Kurabiede pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 20 min.

Po upieczeniu ( jeszcze gorące)  posypujemy obficie cukrem pudrem i możemy skropić wodą różaną.

Pyszne, polecam!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

10 myśli nt. „Greckie ciasteczka Kurabiedes

  1. Karolina, mi i wszystkim znanym mi osoba, które je piekły wyszły delikatne i kruche, nie wiem gdzie mogłaś popełnić błąd. Katarzyna wsadź je do zamykanego pojemnika, włóż do niego skórki z jabłek powinny zmięknąć. A jak nie to jedynie polecam maczanie ich w herbacie;) tak jak sie robi z twardymi pierniczkami.

  2. Pingback: Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

    • Monika jeśli przeczytałaś wstęp to tam jest info, że autorem tego przepisu jest Grek Teo Vafidis, widocznie w Grecji jest tyle przepisów na te ciasteczka jak w Polsce na pierniczki 🙂

Skomentuj Karolina Szymańska Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *