Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe)

W różnych zakątkach świata na Święta Bożego Narodzenia przygotowuje się różne słodkości. Różnią się od polskich i są przez to dla nas ciekawsze. My na Święta Bożego Narodzenia pieczemy pierniczki, Grecy pieką Ciasteczka Kurabiedes, a np. w Austrii pieką Wiedeńskie rogaliki waniliowe. Ostatnio miałam okazje je chrupać na jednej z rad szkoleniowych za sprawą koleżanki Anny. Były tak pyszne, że wybłagałam od niej przepis. Rogaliki te bardzo przypominają smakiem i strukturą greckie ciasteczka Kurabiedes są pyszne, kruche i mocno migdałowe. Po upieczeniu należy je przechowywać w puszce układając je warstwami, trzeba jednak uważać gdyż są bardzo kruche.

Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) są godne polecenia.

rogaliki waniliowe

Składniki na ok. 80 sztuk:

50g migdałów,
50 g orzechów włoskich,
300 g mąki,
100 g cukru,
szczypta soli,
200 g masła,
2 żółtka,
5 łyżek cukru waniliowego,
cukier puder do posypania

Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota) Ciasto owijamy w folię i wstawiamy na 2 godz. do lodówki

Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym.

rogaliki waniliowe* fot. Ewa Waszkiewicz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>