Łosoś faszerowany w galarecie

Inspiracją do przygotowania tego dania był szczupak faszerowany w skórze wg Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle. Tak przygotowany łosoś zadowoli nawet wybrednych amatorów ryb. Łosoś jest delikatny, ma formę musu. Do jego przygotowania jest jednak potrzebny dobry robot (ja mam FP 270 Kenwood) lub blender. Łosoś faszerowany w galarecie był podany na Wigilijną kolację. Danie wzbudziło zachwyt u wszystkich. Można w taki sam sposób przygotować  mięso,  najlepiej wychodzi z drobiu (kurczak, indyk, kaczka).

Łosoś faszerowany w galarecie

1 Filet z łososia ze skórą

200 ml Śmietanka 30%

2 czubate łyżki masła

2 Jajka

olej do posmarowania folii aluminiowej

sól i biały pieprz mielony

Przygotowanie łososia:

Z fileta łososia zdejmujemy ostrożnie skórę, którą pozostawiamy.  Mięso łososia mielimy, ja zmieliłam melakserem FP 270 Kenwood.

Łososia doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy z jajkami. Dodajemy 2 łyżki miękkiego masła, miksujemy dalej. Gdy masło połączy się z masą rybną wlewamy śmietanę i nie przerywając miksujemy całość. UWAGA! –  kolejność dodawania składników musi być ściśle przestrzegana i być zgodna z podaną wyżej. Ponadto wszystkie składniki dodajemy pojedynczo i dopiero wtedy gdy po zmiksowaniu poprzedniego konsystencja łososia będzie jednolita.

Folię aluminiową smarujemy olejem i układamy na niej skórę z łososia. Na skórze układamy za pomocą łyżki „wałek” z musu z łososia i szczelnie zawijamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130°C i pieczemy w „kąpieli wodnej” na ok. 25 – 40 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości rolady. Jeżeli przygotujemy grube rolady to automatycznie musimy wydłużyć czas pieczenia nawet do 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika chłodzimy w lodówce.

Tak przygotowanego łososia podajemy np. na zimno, krojąc go na grube plastry i zalewając galaretką rybną, która został z przygotowania karpia w galarecie, dodając marchewkę i groszek.

Polecam.

łosoś faszerowany w galarecie

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Łosoś faszerowany w galarecie

  1. Dzień dobry chciałam zapytać czy pieczenie w kąpieli wodnej polega na gotowaniu w wodzie. Jeżeli tak to czy woda ma być przyprawiona? Pozdrawiam

  2. Jola. Nie, pieczenie w kąpieli wodnej oznacza pieczenie, a nie gotowanie, tzn. wałek z łososiem z folii aluminiowej układamy w foremce, którą wstawiamy w większą formę wypełnioną wodą, wstawiamy dopiero do piekarnika i pieczemy tyle czasu ile potrzeba.

Skomentuj Jolanta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *