Piernik Linz na dużą blachę nie tylko będzie smakował do popołudniowej kawy lub herbaty, ale także w Święta z kieliszkiem czerwonego wina przy choince.
220 g mąki pszennej
200 g mielonych migdałów
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu w proszku
pół łyżeczki przyprawy piernika
140 g masła
120 g cukru
1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
2 jajka
Do przełożenia konfitura, u mnie domowa konfitura z aronii
opcjonalnie 1 łyżka rumu
Dotarcia do celu:
1 żółtko jaja
2 łyżki zimnego mleka
1 szczotka do ciasta z silikonu
Również:
Dodatkowa mąka do edycji
Wymieszaj mąkę z mielonymi migdałami, szczyptą soli, proszkiem cynamonowym i mieszanką przypraw do piernika.
1 łyżeczkę skórki cytrynowej wymieszaj z cukrem.
Zmiksuj 2 jajka z cukrem i skórką cytryny. Dodaj pokrojone zimne masło do mieszanki mąki i zmiksowane jajka z cukrem.
Teraz szybko zagnieć wszystkie składniki rękami lub hakiem robota.
Jeśli wszystkie składniki dobrze się połączą, to ciasto ok, przełóż do worka i trzymaj w lodówce przez 1 godzinę.
Konfiturę wymieszaj łyżką, ewentualnie delikatnie podgrzej i przetrzyj przez sito i wymieszaj z 1 łyżką rumu.
Dużą blachę do pieczenia piekarnika przełóż papierem do pieczenia i delikatnie natłuść.
Ciasto cienko rozwałkuj i przełóż na blachę, upiecz w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Wyjmij z piekarnika i pozwól ciastu trochę ostygnąć. Przekrój na pół i połowę posmaruj konfiturą, przykryj drugą połówką ciasta.
Następnie pokrój ciasto, na paski o szerokości około 3 cm, krojąc je na 5 cm małe kawałki. Polukruj i udekoruj np. cukrowymi gwiazdkami.
Przechowuj w chłodnym miejscu. Smacznego!