Weekendowy wypad do Warszawy na warsztaty z Marcinem Budynkiem i przygotowane na nich dania pokazuję Wam od wczoraj na blogu.
Drugie danie, które polecam to krem grzybowy z puree ziemniaczanym z dodatkiem sera i masła, polany z wierzchu emulsją/sosem z rukoli i oliwy. Ten przepis na krem grzybowy doskonale nada się na Wigilijną kolację w regionach gdzie podaje się zupę grzybową, u mnie na Wigilię niezmiennie panuje barszcz z uszkami.
Przepis na krem grzybowy z puree ziemniaczanym:
na puree:
1/2 kg ziemniaków, 100 g sera żółtego, 50 g masła
na zupę: zupa grzybowa Hortex, w której skład wchodzą:
-
- Ziemniaki
- Podgrzybki
- Marchew
- Cebula
- Seler
- Pietruszka
500 ml bulionu
250 ml śmietany 30%
100 ml oliwa z oliwek
duża garść rukoli
sól i pieprz do smaku
50 g masła
Przepis na emulsję z rukoli:
100 ml oliwy z oliwek i dużą garść rukoli miksujemy aż powstanie gładki sos.
Przepis na puree:
Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy z 1 łyżeczka soli. Studzimy i przecieramy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy masło i starty ser, całość dokładnie wyrabiamy, napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskami do naczynia, w którym będziemy serwować zupę, możemy puree zapiec w piekarniku.
Przepis na krem grzybowy:
Podgrzewamy bulion, wrzucamy całe opakowanie zupy grzybowej, gotujemy 15 minut, wlewamy śmietanę i blendujemy, najlepiej w szklanym blenderze, który zrobi to najdokładniej (możemy wykorzystać też ręczny blender). Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy.
Zupę delikatnie wylewamy na talerz z ziemniakami. Polewamy sosem z rukoli. Dekorujemy świeżymi listkami rukoli.
Polecam, danie jest bardzo smaczne.