Śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym

Śledzie w śmietanie z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym . Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem.

Jak już wiecie, śledzie możemy przygotować na tysiące sposobów, dzisiaj polecam przepis – klasyk: śledzia w śmietanie z tartym ogórkiem, jabłkiem i cebulą, o którym pisałam przy okazji wpisu na wigilijne śledzie.  Aby ten śledź smakował, musimy mieć bardzo dobrą kwaśną śmietanę, ogórki kiszone domowej roboty, bardzo słodkie jabłka i cebulę, aby smaki się doskonale równoważyły. Szykuję śledzia dzień wcześniej przed Wigilią, aby na smaki się przegryzły. Podane z kromką chleba czy też z ziemniakami w mundurkach smakują doskonale podczas wigilijnej kolacji.  W tym przepisie można wykorzystać śledzie solone, wymoczone przed obróbką w mleku lub marynowane śledzie. Polecam!

Składniki na Śledzie w śmietanie, z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym:

płaty śledzi marynowanych
1 jabłko
1 cebula np. cukrowa
4 małe ogórki kiszone
200 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
½  łyżeczki cukru
sól i pieprz do smaku

Jeśli wykorzystujemy śledzie solone to moczymy je w mieszance z zimnej wody z ½  szklanki octu, aż śledzie zbieleją. Dzięki temu zabiegowi ości będą miękkie i niewyczuwalne, a śledź się nie rozpadnie.

Ja przygotować Śledzie w śmietanie, z cebulką, jabłkiem i ogórkiem kiszonym:

Jabłka, ogórka i cebulę możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub posiekać w kosteczkę. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę , gdy chcemy aby cebula straciła intensywną woń to można pokrojoną cebulę sparzyć wrzącą wodą, ale ja pomijam ten zabieg.

Umyte jabłko również kroimy w drobną kostkę, można skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Ja od razu po pokrojeniu dodaję do ogórka i mieszam, dzięki kwasowi z ogórka jabłko nie ściemnieje.

Śledzie kroimy w paseczki. Do miski przekładamy kwaśną śmietaną, dodajemy cukier, sól i pieprz, mieszamy.  Następnie dodajemy cebulę, jabłko i ogórka. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku.

Na końcu dodajemy pokrojone śledzie, delikatnie mieszamy aby śledzie się nie rozpadły. Przekładamy do miseczki lub słoika i wstawiamy do lodówki. Ja śledzie tak przygotowane zostawiam w lodówce na około 24 godziny aby się przegryzły. Przechowujemy w lodówce. Podajemy schłodzone . Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

8 myśli nt. „Śledzie w śmietanie z cebulą, jabłkiem i ogórkiem kiszonym

    • Dlaczego dużo zdrowsza? Wierzysz w mit cholesterolu, czy zatykania arterii przez tłuszcz jeszcze w 2023 roku?
      Smak raczej gorszy wg. mnie, bo jogurt grecki ma inny profil smakowy i mniej tłuszczu, niż śmietana. Wg. mnie nie pasuje do śledzia, Grecy nie łączą go z rybą.
      Poza tym często te polsko-greckie są mocno kwaśne, a śmietana powinna iść nieukwaszoną w tym przepisie.
      Zresztą, kwestia gustu, co komu smakuje.

Skomentuj Delektujemy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *