Na naszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusami
Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.
Były już na blogu przepisy w tym stylu:
terrina z łososiem i terrina wielkanocna z szynką
Świąteczna Terrina z łososiem jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie masy w lodówce, zapraszam po przepis.
250 g wędzonego łososia
2 łyżki żelatyny
250 ml śmietany 30%
250 ml sosu chrzanowego Winiary
świeży koperek i natka pietruszki
sok z cytryny
sól i biały pieprz
Żelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia. Masę doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, białym pieprzem i ewentualnie solą, łączymy z rozpuszczoną żelatyną, podczas łączenia uważamy aby nie było grudek. Mus przekładamy np. do kokilek lub silikonowej ozdobnej formy z kominkiem, wstawiamy na ok. 2-3 godziny do lodówki. Jeśli przygotowaliśmy terrinę w kokilkach przed samym podaniem zanurzamy je na chwilę we wrzątku, odwracamy je i ostrożnie przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego koperku lub pietruszki i np. plasterkiem cytryny.
absolutniee doskonałe! i piekne ..