Terrina wielkanocna

Na naszym wielkanocnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki, m.in:

Szynka w galarecie

Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie
Szynka faszerowana kremem chrzanowym
Pasztet faszerowany z jajkiem

Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie:  galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna,  będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które jest synonimem Wielkanocy  jest obowiązkowym składnikiem terriny, do tego kolorowe warzywa, gotowana szynka i dobrze doprawiona masa śmietanowo-majonezowa.

Wyglądem przypomina trochę deser: Jogurtowiec z galaretkami (lubicie?).

Taka galaretka wielkanocna jest gotowa w 30 minut, czasu wymaga jedynie tężenie galaretki w lodówce.

Terrina wielkanocna, czyli galaretka wielkanocna jest godna polecenia, zapraszam po przepis.

Galaretka WielkanocnaGalaretka wialkanocna

Składniki:
250 g mieszanki mrożonej marchwi i zielonego groszku,
3 łyżki kukurydzy z puszki,
4 grube plastry gotowanej szynki,
4 Jaja
6 łyżek sosu ziołowego z nutą czosnku,
10 łyżek śmietanki 30%,
150 ml rosołu,
6 łyżeczek żelatyny,
sól i czarny pieprz,

Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę.

W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody aż napęcznieje), zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie mamy rosołu to możemy w 150 ml wrzącej wody rozpuścić 1/2 kostki warzywnej.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy sos majonezowy, dalej ubijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zaczynający tężeć rosół z żelatyną, chwilkę ubijamy, aż się wszystko połączy.

Formę wyściełamy folią spożywczą, na dnie układamy gotowane jajka, warzywa z szynką.i zalewamy przygotowaną białą masą, wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja przygotowałam rano to danie, więc po przyjściu z pracy galaretka była już gotowa, idealnie stężała, nadająca się do krojenia. Na noc galaretka jarzynowa powinna zostać wstawiona do lodówki. Do stołu ładnie udekorować. chowam do lodówki na całą noc, aż zastygnie. Kroję ostrym nożem. Układamy na półmisku, dekorujemy siekanym szczypiorkiem i warzywami, które nam zostały. Smacznego.

SAM_2901Galaretka wielkanocnaGalaretka wielkanocnaGalaretka wielkanocnaGalaretka wielkanocna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

20 myśli nt. „Terrina wielkanocna

  1. Bardzo jestem wdzięczna za tak wspaniały i zapewne smaczny przepis na terrinę. Zapisałam go i na pewno zrobię na Śniadanie Wielkanocne. Przeraża mnie tylko ta ilość śmietanki 30 % ( mam cukrzycę i wysoki cholesterol) . Czy można to zrobić z jogurtem greckim ? tak pół na pół ?
    Wesołych Świąt Wielkiej Nocy 🙂

  2. właśnie wstawiłam terrinę do lodówki, martwię się czy wyjdzie, bo rosół mi całkowicie stężał, dolałam trochę wody i podgrzałam, ostudzony przelałam do masy, ale wydaje mi się, że tej masy było jakby za mało, obawiam się czy spi całość. trzymajcie kciuki bo jutro mam to zawieźć teściowej na Święta ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *