Muffiny Cynamonowo-piernikowe ma Święta. Muffiny to taka wdzięczna słodkość, przy której nie trzeba się bardzo starać, gdyż zawsze wychodzą. Przy okazji znów sprawdzałam połączenie smakowe. Można je zapakować w folię i zrobić z nich jadalny podarunek.
Składniki:
125 g margaryny
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 op. 15 g proszku do pieczenia
1 op. 10 g cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
3/4 szkl. granoli z czekoladą
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 jajka
250 g jogurtu naturalnego
rodzynki
cukier puder i cytryna do zrobienia lukru
gwiazdki cukrowe do dekoracji
W rondelku rozpuścić 125 g margaryny, ostudzić, dodać 250 g jogurtu naturalnego, wbić 2 jajka i za pomocą trzepaczki dokładnie ubić składniki. Granolę przesypujemy do miseczki i lekko rozdrabniamy. Wszystkie suche składniki: granolę, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon, przyprawę do piernika mieszamy dokładnie mieszadłem miksera. Mokre składniki z rondelka przelewamy do suchych, mieszamy mieszadłem roboto ale niezbyt długo, nakładamy do 12 do papilotek do 3/4 wysokości, wciskamy w ciasto rodzynki.
Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym piekarniku w temp 180C.
Ostudzone muffinki dekorujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wrzącej wody (ilość składników dodaje zawsze na oko),
miękki lukier posypujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.