Bez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca ich cały proces przygotowania masy makowej. Właśnie tym osobom polecam mój dzisiejszy przepis na Prosty i szybki makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym. W tym przepisie wykorzystujemy masę makową z puszki i już zmielony suchy mak. Przeważnie gotowe masy makowe w polskich sklepach są ubogie w bakalie, więc ja dodatkowo dodaję jeszcze rodzynki, siekane orzechy, migdały i skórkę pomarańczową.
Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodaję też cukier, czasami miód, oraz odrobinę bułki tartej (opcjonalnie) do jej zagęszczenia. Ten kruchy makowiec z kruszonką upiekłam w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia, ale nie wstawiłam przepisu, gdyż piekłam go dzień przed Wigilią, a że miałam inne świąteczne przepisy przygotowane do publikacji, stwierdziłam więc, że opublikuję go dużo wcześniej przed następnymi Świętami Bożego Narodzenia w 2015 roku. Przepis na ten makowiec jest bardzo łatwy, każdy sobie z nim poradzi, nawet laik kuchenny. Robi się go bardzo szybko, a do tego daję Wam gwarancję, że jest bardzo smaczny. Na 100% Wasi goście będą zachwyceni jego smakiem.
Polecam też inne przepisy na świąteczne ciasta z makiem: struclę makową , makowiec japoński i seromakowiec na kruchym spodzie.
Prosty i szybki Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem cytrynowym.
ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
6 łyżek cukru trzcinowego
15 g proszku do pieczenia (u mnie marki Winiary)
masa makowa:
1 opakowanie masy makowej
100 g suchego mielonego maku
białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta
trochę koniaku
ok 1/3 szklanki bułki tartej (opcjonalnie)
2 łyżki cukru trzcinowego
lukier:
ok. ½ -3/4 szklanki cukru pudru
1-1,5 łyżki soku z cytryny
cukrowe gwiazdki do dekoracji
Gotową masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, oraz bakalie: posiekane rodzynki, siekane migdały, orzechy, dodajemy cukier i na końcu pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż wszystko równomiernie się połączy. Jeśli masa makowa jest za luźna dodajemy odrobinę bułki tartej.
Blachę 25x36cm wykładamy papierem. Mąkę pszenną, pokrojone w kostkę masło, 6 łyżek cukru, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy, formujemy kulę i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy masę makową. Drugą połowę ciasta skubiemy na masę makową lub jeśli ktoś nie ma cierpliwości na skubanie ciasta ścieramy je na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lukrujemy wystudzone ciasto i dekorujemy cukrowymi gwiazdkami.
Lukier: Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i lukrujemy wystudzone ciasto.
W te święta planuje zrobić mój pierwszy makowiec. Mam nadzieję, że będzie wyglądał równie smacznie, co Twój na zdjęciu! Pozdrawiam 🙂
Ja zawsze stawiałam na tradycyjego zwijanego makowca, ale ta wersja jest nieco łatwiejsza w przygotowaniu.
Łatwiejsza i równie smaczna.
zapachnialo świętami ..uwielbiam makowce i robie bardzo podobny …pięknie Ci wyszedł 🙂
W tym roku robię identyczny 🙂
Czy musi być koniecznie cukier trzcinowy ? Czy Można go zastąpić białym ? 🙂
Oczywiście, że może być.
Czy ten makoeiec jest mokry. Chcialabym go zrobic ale uwielbiam kokre makowce?
Pingback: Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Placek pyszny,uwalbiam makowce a ten jest wspaniały,robiłam na Boże Narodzenie przepisu nie zapisałam szukałam szukałam aż znalazłam ponownie ten przepis 😃😃😃
Czy tam makowiec wychodzi wilgotny? Bardzo taki lubię😊
Nie jest wilgotny, jak taki lubisz to polecam makowiec japoński.
Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Planuję go wypróbować bo tak pięknie wygląda