Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak)

Seromakowiec, zwany też seromak  to ciasto, które łączy w sobie  ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ma dwa w jednym ( 2 w 1) . Seromakowiec na kruchym spodzie jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle dobry w smaku. Bardzo lubię to ciasto, a przypomniałam sobie o nim oglądając program kulinarny na IPLA  ze strony MojeCiasto.pl. Nie mogłam znaleźć kartki z moim przepisem, wykorzystałam więc ten przepis, lekko go modyfikując po swojemu.

Do dekoracji seromakowca postanowiłam przygotować klasyczny lukier z białek  z dodatkiem cukru pudru i kandyzowane owoce. Dodałam do lukru aromat waniliowy, można też dodać sok z cytryny, który przyspieszy zastyganie lukru na powierzchni sernika. Taki lukier doskonale nadaje się też do dekorowania pierniczków, czy ciasteczek, gdyż jest trwały i długo przydatny do spożycia.

Przepis na Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) blaszka 23cm  x 32 cm:

seromakowiec na kruchym spodzie

Na spód kruchy:

  • 125 g margaryny palma z murzynkiem
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko

masa makowa:

  • 1 puszka gotowej masy makowej (900 g)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy mannymasa serowa:
  • 1/2 kostki margaryny do pieczenia
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem Winiary
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier: na 1 białko powinniśmy zastosować 100 g cukru pudru. Dodatkowo odrobina aromatu np. waniliowego, migdałowego. Opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko  mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę. Prostokątną formę smarujemy delikatnie margaryną, wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15  minut w 190st.C

Przygotowujemy masę makową. Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy gotową masę makową i kaszę manną. Wszystko dokładnie mieszamy. Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy najlepiej łyżką silikonową.

Przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem, domowym cukrem waniliowym, dodajemy ser twarogowy, miękką margarynę lub masło, opakowanie budyniu waniliowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy na niezbyt dużych obrotach miksera.

Na masę makową wykładamy za pomocą łyżki masę serową, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180st.C  (góra-dół) piekarnika i pieczemy 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160st.C i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Przygotowanie lukru: Białko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy go za pomocą elektrycznego miksera, będzie gęstszy i bardziej bielszy jak zrobimy to mechanicznie. Ubijamy tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencji lukru.

Dekorujemy miksem owoców kandyzowanych. Ja przygotowując swoje ciasta wykorzystuję FP 270 Kenwood lub blender Triblade Kenwood.

seromakowiec na kruchym spodzieseromakowiec na keuchym spodzieSeromakowiec na kruchym spodzie

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak)

  1. W przepisie jest napisane- kilogram sera twarogowego a czy mogłabyś polecić jakiś konkretny ser? W sumie od niego zależy smak ciasta. Będę wdzięczna za odpowiedź.

    Pozdrawiam

  2. Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.