Seromakowiec, zwany też seromak to ciasto, które łączy w sobie ser, mak i kruche ciasto. Jeśli ktoś uwielbia serniki lub makowce, to w tym przepisie znajdzie połączenie tych dwóch ciasta, ma dwa w jednym ( 2 w 1) . Seromakowiec na kruchym spodzie jest wilgotny, długo zachowuje świeżość, jest niezwykle pyszny w smaku. Bardzo lubię to ciasto, a przypomniałam sobie o nim oglądając program kulinarny na IPLA ze strony MojeCiasto.pl. Nie mogłam znaleźć kartki z moim przepisem, wykorzystałam więc ten przepis, lekko go modyfikując po swojemu.
Do dekoracji seromakowca postanowiłam przygotować klasyczny lukier z białek z dodatkiem cukru pudru i kandyzowane owoce. Dodałam do lukru aromat waniliowy, można też dodać sok z cytryny, który przyspieszy zastyganie lukru na powierzchni sernika. Taki lukier doskonale nadaje się też do dekorowania pierniczków, czy ciasteczek, gdyż jest trwały i długo przydatny do spożycia.
Przepis na Seromakowiec na kruchym spodzie (seromak) blaszka 23cm x 32 cm:
Na spód kruchy:
- 125 g margaryny palma z murzynkiem
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
masa makowa:
- 1 puszka gotowej masy makowej (900 g)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
masa serowa: - 1/2 masła lub margaryny do pieczenia
- 1 kg sera twarogowego, może być z wiaderka
- 1 szklanka cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka kropel olejku waniliowego
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy (60 g) z cukrem np. Winiary
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier: na 1 białko powinniśmy zastosować 100 g cukru pudru. Dodatkowo odrobina aromatu np. waniliowego, migdałowego. Opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowujemy kruchy spód łącząc wszystkie składniki na ciasto, mieszając wszystko mikserem aż utworzy się kula, lub zagniatamy ciasto ręcznie w kulkę. Prostokątną formę smarujemy delikatnie tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia, tak aby brzegi papieru wychodziły poza rant formy, a następnie wylepiamy dno przygotowanym kruchym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut w 190st.C.
Przygotowujemy masę makową. Jaja ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy gotową masę makową i kaszę manną. Wszystko dokładnie mieszamy. Na podpieczony kruchy spód wykładamy masę makową i równomiernie rozprowadzamy najlepiej łyżką silikonową.
Przygotowujemy masę serową. Jajka ubijamy z cukrem, domowym cukrem waniliowym, dodajemy ser twarogowy, miękkie masło lub margarynę, opakowanie budyniu waniliowego i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko dokładnie mieszamy na niezbyt dużych obrotach miksera.
Na masę makową wykładamy za pomocą łyżki masę serową, wyrównujemy powierzchnię. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180st.C (góra-dół) piekarnika i pieczemy 60 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160st.C i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Przygotowanie lukru: Białko wlewamy do miski, dodajemy cukier puder i ubijamy go za pomocą elektrycznego miksera, będzie gęstszy i bardziej bielszy jak zrobimy to mechanicznie. Ubijamy tak długo aż uzyskamy pożądaną konsystencji lukru.
Dekorujemy miksem owoców kandyzowanych.

Na jakie wymiary blachy jest ten przepis?
Uzupełniłam we wpisie 23cm x 32 cm
Seromakowiec rewelacyjny!!!
W przepisie jest napisane- kilogram sera twarogowego a czy mogłabyś polecić jakiś konkretny ser? W sumie od niego zależy smak ciasta. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ja kupuję ser twarogowy z regionalnej SM Czarnków, ja polecam twarogi w kostkach do serników.
Pingback: 12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dziękuję , uratowałaś mi święta !!! Pozdrawiam
Ola
Czy twaróg ma być 3-krotnie mielony? Oraz czy może być masa makowa 850 g ?
To był twaróg z wiaderka na serniki.
Czy twaróg ma być 3-krotnie mielony? Oraz może być masa makowa 850g ?
Pingback: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Moja mam piecze to ciasto, jest bardzo słodkie. Czy do gotowej masy makowej już z bakaliami i cukrem trzeba dodawać jeszcze cukier?
Dodajemy tyle, aby nam smakowało.
Masa makowa stwardnieje bo zaraz po zrobieniu jest płynna …
Czy nalezy przechowywac w lodowce?
Nie trzeba
Wyszedł pyszny! Tylko polecam jednak mniej cukru do maku,bo za słodki,ale jak kto lubi
Lukier dajemy na upieczone ciasto? Pytam bo nie jestem pewna.
Na zimne upieczone ciasto.
Pyszne, ale stanowczo mniej cukru.
Czy spód z makowcem pieczemy zanim dodamy ser czy na mak od razu wyłożyć ser i dopiero piec ?
Pieczemy wszystko razem.
Jak podpiekamy sam spod to go studzimy przed wyłożeniem masy makowej?
Nie ma takiej potrzeby.
Czy ciasto jest lepkie? Czuć cukier w dotyku czy raczej gładkie powinno być?
Przepis idealny! Sernik wyszedł delikatny i bardzo smaczny. Nie dodawałam cukru do masy makowej i wyszło wszystko pysznie. Przepis zapisuje w moich ulubionych!
podpiekłam spód i to był mój błąd ;( wyszła karmelowa podeszwa którą można dziabać siekierą. Reszta bardzo smaczna
Do gotowej masy makowej nie dodaje nic cukru,!!! dodaje natomiast żurawinę, migdały, skórkę pomarancz, orzechy, łyżkę powideł lub dżemu z czarnej porzeczki, jajko całe, łyżkę masła, 1-2 łyżki bułki tartej to chyba wszystko..
Cukru na pewno nie dodaje nic!!!
Ciasto super do masy makowej dodaje amaretto pycha jest i zapach migdałowy
A jak pić jeśli moj piekarnik piecze tylko od dołu