Przepis na świąteczny Makowiec zawijany (strucla)

Na Święta Bożego Narodzenia pieczemy ciasta i ciasteczka, mniej lub bardziej słodkie wypieki. Mają one swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Każde domowe ciasto jest smaczne i zdrowsze od tego kupionego nawet w najlepszej cukierni. Wyobraźmy sobie polskie Święta Bożego Narodzenia bez makowców, serników, czy pierniczków.

Moja propozycja świątecznego ciasta  to Makowiec zawijany, czyli Świąteczna strucla makowo-orzechowa:
Strucla

ciasto:

25 da mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżka mąki do posypania formy

nadzienie:

1 puszka maku z bakaliami
25 dag mielonych orzechów laskowych

do dekoracji: lukier, migdały w słupkach, suszone morele, gwiazdki cukrowe,

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem. Margarynę rozpuszczamy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, jedno białko, resztę mąki, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrabiamy za pomocą robota. Wstawiamy ponownie do ciepłego piekarnika. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy je pozostałym białkiem, rozkładamy na nim mak wymieszany z mielonymi orzechami. Zostawiamy 2 cm brzegu.  Najpierw robimy zakładki z każdej strony i zwijamy ciasto w rulon,, przekładamy do posypanej mąka podłużnej blaszki. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni.

Wystudzone ciasto smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny, dekorujemy słupkami migdałów, cukrowymi gwiazdkami i morelami suszonymi pokrojonymi w małą kostkę.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Przepis na świąteczny Makowiec zawijany (strucla)

  1. Pingback: Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Ciasto makowo-jabłkowe (makowiec japoński) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  3. Pingback: Świąteczny makowiec z kruszonką i lukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.