To było smaczne! Ciasto francuskie, kurki, papryka, wszystko złożyło się na pyszny posiłek – wyszły pyszne tartaletki.
Podobne tartaletki np. z farszem z kapusty i grzybami można przygotować jako dodatek do barszczu Wigilijnego lub przekąskę na Sylwestra.
Tartaletki z grzybami (kurki) to prosty i szybki przepis:)
Tartaletki z kurkami
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 plastry sera żółtego
- 2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 250 g świeżych kurek
- ognista mieszanka przypraw Kamis
- sól ziołowa prowansalska
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade, oczyszczone i umyte kurki również siekamy szatkownicą. Połowę papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki, cebulę i paprykę lekko dusimy, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i serem pokrojonym w kostkę, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy radełkiem na kwadraty, którymi wykładamy nasmarowaną olejem formę na muffiny. Farsz wkładamy do środka ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 C z termoobiegiem, pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się ze złoci. Podajemy gorące np. do czystych zup.
Tartaletki są bardzo smaczne. Polecam
Pingback: Mops w kuchni » Blog Archive » Podsumowanie akcji Warzywa psiankowate 2012