Kompot z suszu to jedno z 12 dań wigilijnych, które obowiązkowo muszą znaleźć się na Wigilijnym stole w naszym domu. Uwielbiam smak i zapach tego kompotu, suszone owoce, anyż, cynamon w lasce, które są nieodłącznie związany z Wigilią, kompot z suszu nigdy nie smakuje tak dobrze, jak tego dnia. Poza tym składniki kompotu, czyli suszone owoce, a głównie śliwki – poprawiają nasze trawienie po zjedzeniu tych wszystkich pozycji ze świątecznego menu. A kompot z suszu przyrządza się bardzo łatwo. Dla tych co nie mają czasu powiem, że ostatnio widziałam w sklepie kompot z suszonych śliwek z jabłkiem i gruszką w kartoniku, ale ja nie idę na łatwiznę Wigilijny kompot z suszu gotuję jednak sama. Po ugotowaniu kompot z suszu chłodzę, bo taki jest według mnie najlepszy..
- garść – jabłka suszone w plastrach
- garść – suszone śliwki be pestki
- garść – suszone gruszki
- 2 łyżki – rodzynki
- 100 g suszone morele
- 1 cynamon w lasce,
- gwiazdka anyżu
- do smaku cukier lub miód,
- 3 l wody
Wszystkie składniki płuczemy zalewamy wodą. Całość odstawiamy na minimum 2 godziny, aby owoce napęczniały. Owoce przekładamy wraz z wodą, w której się moczyły do garnka, dolewamy jeszcze ok. 1- 1 1/2 litr wody, anyż , laskę cynamonu i zagotowujemy. Od zagotowania gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 15-20 minut. do miękkości owoców. Na koniec dosładzamy do smaku cukrem lub miodem. Kompot z suszu jest najlepszy schłodzony.
Świetny blog! Wielee mi pomaga,kiedy trzeba coa ugotowac/poeksperymentowac
Cieszę się Aniu, piszę go nie tylko dla siebie, ale staram się by był przydatny moim czytelnikom.
Przepis świetny!
W tym roku to mi przypadł obowiązek ugotowania kompotu i nie miałam pojecia jak sie do tego zabrac ale teraz juz wiem <3
Dzięki ;*
Świetny przepis – sprawdzony w zeszłym roku i w tym też będzie
Fajny przepis, ja zawsze cedziłam owoce, ale tym razem chyba je zostawię – dla smaku 🙂