Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu to jedno z 12 dań, które obowiązkowo muszą znaleźć się na Wigilijnym stole w naszym domu.  Uwielbiam  smak i zapach tego kompotu, suszone owoce, anyż, cynamon w lasce, ale  nieodłącznie związany z Wigilią, nigdy nie smakuje tak dobrze, jak tego dnia.  Poza tym składniki kompotu, czyli suszone owoce, a głównie śliwki – poprawiają nasze trawienie po zjedzeniu tych wszystkich pozycji ze świątecznego menu. A kompot z suszu przyrządza się bardzo łatwo.  Dla tych co nie mają czasu powiem, że ostatnio widziałam w sklepie kompot z suszonych śliwek z jabłkiem i gruszką w kartoniku, ale ja nie idę na łatwiznę Wigilijny kompot z suszu gotuję jednak sama. Po ugotowaniu kompot z suszu chłodzę, bo taki jest według mnie najlepszy.

Wigilijny kompot z suszu

  • garść – jabłka suszone
  • garść – suszone śliwki be pestki
  • garść – suszone gruszki
  • 2 łyżki – rodzynki
  • 100 g suszone morele
  • 1 cynamon w lasce,
  • gwiazdka anyżu
  • do smaku cukier lub miód,
  • 3 l wody

Wszystkie składniki płuczemy zalewamy wodą. Całość odstawiamy na minimum 2 godziny, aby owoce napęczniały. Owoce przekładamy wraz z wodą, w której się moczyły do garnka, dolewamy jeszcze 1,5 litra wody, anyż , laskę cynamonu. Od zagotowania gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok. 20 minut. do  miękkości owoców. Na koniec dosładzamy do smaku cukrem lub miodem. Kompot z suszu jest najlepszy schłodzony.

Wigilijny kompot z suszu

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Wigilijny kompot z suszu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.