Najlepsze śledzie marynowane z cebulą i pietruszką

Najlepsze śledzie marynowane z cebulą i pietruszką w delikatnej zalewie octowej, przepis bazuje na przepisie na wigilijne rolmopsy. Czas szybko leci, nawet się nie obejrzycie jak będzie Wigilia. Proponuję Wam jeszcze jeden z naszych przepisów na Wigilijne śledzie. To są marynowane śledzie, delikatne, z cebulką i natką, świetne komponują się z konfiturą z czerwonej cebuli.

Polecam przygotować samodzielnie konfiturę z czerwonej cebuli. Przepis znajdziecie tutaj. Idealnie nadaje się jako dodatek do białej kiełbasy, do mięsa czy sera ale także świetnie pasuje do marynowanych śledzi.

Układając tak przygotowane marynowane śledzie na słodko-kwaśnej konfiturze z cebuli czerwonej powodujemy, że smaki się doskonale równoważą. Te marynowane śledzie robię od wielu lat i przeważnie układam je na bagietce, tartinkach z ciemnego chleba lub na pumperniklu,  tak jak tatara ze śledzia z żurawiną, śledzie na kanapkach znikają w pierwszej kolejności.

Dlaczego? Po pierwsze sam śledź w occie jest pyszny. Po drugie konfitura z czerwonej cebuli idealnie łączy w sobie smak kwaśny i słodki. To jest super opcja na Wigilię!
śledzie wigilijnewigilijne śledzie

W naszym domu zawsze przygotowania  do Świąt zaczyna się od przygotowania Rolmopsów, robi się je z rodzynkami, czy też z dodatkiem wina. Dzisiaj jednak chcę zacząć przygotowania od przepisu na Najlepsze śledzie marynowane z cebulą i pietruszką, konfitury z czerwonej cebuli. Śledzie przygotowane są w delikatnej zalewie octowej, a podaje się je z dodatkiem cebuli i natki pietruszki. Śledzie z tego przepisu muszą postać w zalewie ok. 1 tygodnia, aby można było gotowe na Wigilię. Śledzie matiesy  są bardzo delikatne w smaku, dla mnie są najlepsze w smaku, gdyż nie lubię zbyt kwaśnej marynaty.

Przepis na najlepsze śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej:

Składniki:

10 szt. Śledzie matiesy
1 duża cebula,
4 ziarna ziela angielskiego,
2 szt. liście laurowe,
kilka ziaren pieprzu,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżeczka soli
1 szklanka octu 10%,
5 szklanek wody,

natka pietruszki

Przepis krok po kroku na najlepsze śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej:

Śledzie matiasy płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski i zalewamy na całą noc zimną wodą. Śledzie osuszamy, kroimy w paski i układamy w słoiku.

Wodę z octem zagotowujemy, dodajemy cukier, sól, cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawy,  obgotowujemy.

Po ostygnięciu zalewamy śledzie i zostawiamy w chłodnym miejscu. Na Wigilie będą super, wyciągamy je wraz z cebulką ze słoika, odsączamy. Marynowaną cebulkę mieszamy z posiekaną natką pietruszki, układamy na brzegach kawałków śledzia, układamy np. na tartinkach z konfiturą z czerwonej cebuli lub na świątecznym nakryciu bezpośrednio na czerwonej cebuli. Smacznego!
tartinki ze śledziami i konfiturą z czerwonej cebuli

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *