Ryby marynowane w żubrówce przygotowałam w zeszłym roku na Wigilię i nie zdążyłam dodać przepisu, na szczęście w komputerze nic nie ginie. Przepis nie jest nasz autorski, poznaliśmy go kilka lat temu na jednych z warsztatów z Galeo. Przerzucałam przepisy i zdjęcia na dysk zewnętrzny i przepis na ryby marynowane w żubrówce od razu wpadł mi w oko i przypomniał doznania smakowe. Ta ryba marynowana była pyszna a przepis jest prosty i smaczny, do tego wytworny.
Na blogu są już przepisy na marynowane ryby: pyszne marynowane ryby aromatyzowane ziarenkami kolendry, gorczycy, oraz jagodami jałowca i goździkami, przepis na tatara ze śledzia marynowanego w wódce, wigilijne rolmopsy z ogórkiem w delikatnej zalewie octowej i rolmopsy wigilijne w zalewie winno-octowej.
Składniki na ryby marynowane w żubrówce:
600 g filetów z ryby u mnie z łososia i sandacza włoszczyzna (ok. ½ pęczka) 1 cebula 250 ml octu 10% 100 ml żubrówki 500 ml wody 1 cytryna 2 łyżeczki cukru ziele angielskie sól do smaku liść laurowe świeży tymianek |
Jak przygotować rybę marynowaną w żubrówce?
Pokrojoną w plasterki włoszczyznę zalewamy 500 ml wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ocet, żubrówkę, cytrynę pokrojoną w plastry, 2 łyżeczki cukru i doprawiamy wszystko solą.
Ryby kroimy w bardzo cienkie plastry i oprószamy je solą. Układamy w słoiku lub kamionkowym naczyniu, zalewamy zimną marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni przed konsumpcją.
Przepis pochodzi ze strony Galeo,.
Ciekawe 🤓 spróbuję