Aperol Spritz
Włoski drink Aperol Spritz, na bazie Prosecco i Aperola, zwany jest też Veneziano podawany też jako Aperitif przed jedzeniem albo schłodzony Longdrink podczas leniwych letnich kolacji. Ja lubię go pić o każdej porze roku, obowiązkowo przygotowuję też na Sylwestra, teraz w grudniu są najlepsze pomarańcze idealnie się nadaja do przygotowania Aperol Sprizt.
Aperol Spritz to włoski klasyk.
Popularny aperitif z Aperola i Prosecco lub białego wina pochodzi z włoskiego regionu Veneto, dlatego nazywany jest również Veneziano. Nazwa „Spritz” pochodzi prawdopodobnie od austriackiego słowa „Spritzter”, będącego mieszanką białego wina i wody mineralnej.
Ale w Sylwestrowym drinku nie zawsze musi to być Aperol! Można drinki robić z innymi odmianami likierów, takich jak Campari, Lillet czy Limoncello zmieszanych z różnymi syropami owocowymi i Prosecco. Spróbujcie spritz Negroni, spritzu z marakui z mango, spritzu limoncello lub Lillet spritz z gorzkich pomarańczy!
Składniki na 1 Kieliszek o zawartości ok. 250 ml
1 pomarańcza
1 łyżka wody mineralnej gazowanej
40 ml Aperol
80 ml Prosecco
Kostki lodu
Przygotowanie aperol spritz
Pomarańczę myjemy gorącą wodą, wycieramy i kroimy w plastry. Do kieliszka lub koktajlowej szklanki wkładamy kostki lodu, wlewamy odrobinę wody gazowaną, Aperol, dodajemy 1 plaster pomarańczy i dopełniamy prosecco. Resztę pomarańczy można użyć do innych celów np. przygotować Hot Aperol..