Biała kiełbasa w cieście francuskim będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Jej smak urozmaica ciasto, które jak kokon otacza białą kiełbasę. Przepis jest bardzo prosty, a ręczę że tak przygotowana biała kiełbasa i jej smak wzbudzi zachwyt gości. Można do niej przygotować dip na bazie chrzanu i majonezu lub jogurtu.
Biała kiełbasa w cieście francuskim:
Składniki:
6 sztuk domowej parzonej białej kiełbasy
1 op. ciasta francuskiego
3 jajka
do dekoracji mix sałat
Przygotowanie:
Rozmieszać 2 jajka w misce, maczać w nich dokładnie każdy kawałek kiełbasy. Ciasto francuskie kroimy na 6 części, zawijamy w niego dokładnie każdą kiełbasę zlepiając na końcach, lekko nacinamy ciasto nożem. Smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem, układamy kiełbasy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 20 minut. Podajemy w tym samym półmisku. Dekorujemy mixem sałat.