Ciastka jajka sadzone. Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym.
Kruche, maślane ciasteczka w kształcie jajka przełożone słodkim dżemem morelowym. Takie ciasteczka jajka sadzone to idealny pomysł na wielkanocny deser. Ciastka wyglądają jak prawdziwe jajka, więc sprawią dużą radość Waszym gościom podczas chrupania, szczególnie dzieci będą mieć radochę : ) Są proste do przygotowania i wyśmienicie smakują. Świetne połączenie słodkiego morelowego dżemu, z niebyt słodkim ciasteczkiem, które obsypałam obficie cukrem pudrem, który ma imitować białko jaja kurzego. Cukier puder można zastąpić idealnie białym lukrem królewskim, ale to wymaga trochę więcej zachodu i umiejętności, więc polecam mniej wymagając sposób, czyli posypanie ciastek cukrem pudrem. Przygotowując te kruche ciasteczka jajka bazowałam na moim sztandarowym przepisie na ciastka wielkanocne pisanki, przepis jest sprawdzony i Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym każdy będzie umiał przygotować. Z tego przepisu można również upiec korpusy na babeczki., zrobić pyszne Wielkanocne babeczki z pomadą i bakaliami czy przygotować ekspresowe mazurki.
Składniki na ok. 24 złożone ciastka jajka sadzone. Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym:
Ciasto kruche na ciasteczka:
1 szklanka mąki pszennej*
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej*
1/3 szklanki cukru pudru*
100 g masła, zimnego pokrojonego w kosteczkę
1 jajko
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
* szklanka ma pojemność 250 ml
do wykończenia i dekoracji:
dżem morelowy
cukier puder
Sposób przygotowania ciastek jajka sadzone. Wielkanocne ciasteczka z dżemem:
Przygotować ciasto kruche: Suche składniki ciasta mieszamy, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Cienko wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki o kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. W połowie ciastek robimy dziurkę , ja to robię za pomocą nakrętki do wody mineralnej.
Układamy je w małych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek). Otwór najlepiej wycinać już na blasze, wtedy ciastko nie zdeformuje się przy przenoszeniu na blachę.
Pieczemy jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra-dół. Nie powinny być zbytnio przypieczone. Ciasteczka zostawiamy do ostygnięcia.
Dżem morelowy nakładamy cienko na całe ciasteczka. Ciasteczka z dziurką oprószamy obficie cukrem pudrem i układamy na ciastku z dżemem. Dodatkowo miejsce w dziurce uzupełniamy dżemem morelowym
Ciasteczka możemy przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce, dlatego te Wielkanocne ciasteczka z dżemem morelowym. Ciastka jajka sadzone można upiec kilka dni przed świętami, będziemy mieć więcej czasu na inne dania wielkanocne.