Galareta wielkanocna

W naszym domu na Święta Wielkanocne zawsze jest przygotowywana galareta wielkanocna. Tylko główny składnik galarety jest różnorodny, raz jest to gotowany kurczak, innym razem golonka wieprzowa, bywa też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową.

Galareta wielkanocna

Polecam przepisy na galarety:

Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie

Zimne nóżki (Galat)

Kurczak w galarecie z papryką (galat)

Kurczak w galarecie (galat)

Szynka w galarecie

Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym bulionie ugotowanym na włoszczyźnie, jednym ze składników galarety jest wyciągnięta z bulionu marchewka, którą pokroiłam w kostkę. Następnie wymieszałam w 1/2 litra wrzącego bulionu napęczniałą żelatynę ( 5 łyżeczek zalewamy 2 łyżkami wody, zostawiamy aż napęcznieje). Pokrojoną w równą kostkę polędwicę wraz z marchewką, groszkiem z puszki i kukurydzą przekładamy do silikonowej formy w kształcie babki z kominkiem, zalewamy bulionem warzywnym żelatyną, studzimy i wstawiamy aby zastygła w lodówce (najlepiej na cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa.

Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na noc) na drugi dzień galareta jest gotowa.

Smacznego!

Galareta wielkanocna

 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *