Galareta z kurczakiem. W zeszłym roku na naszym Wielkanocnym stole znalazł się kurczak w galarecie i schab w galarecie. Zdjęcia i przepis czekały na publikację cały rok. Galareta z kurczakiem to idealne danie nie tylko na świąteczny stół, pasuje też na przyjęcie imieninowo-urodzinowe. Kurczak w galarecie w moim domu nazywa się też galantyną drobiową, czy też galatem drobiowym. W moim domu najczęściej jako świąteczną przekąskę robiło się tzw. zimne nóżki, czyli galaretki z nóżek,i golonki. Ale odkąd na świecie pojawiły się moje siostrzenice to najczęściej na święta robię galaretę z kurczaka gotowanego.
Kurczak w galarecie jest delikatniejszy w smaku i strukturze od zimnych nóżek, przygotowuję je z gotowanego mięsa kurczaka z dodatkiem groszku i marchewki. Ta potrawa jest świetną przekąską podczas wszelakich imprez.
Składniki na galaretę z kurczakiem:
3-4 gotowane ćwiartki kurczaka bez skóry i kości
2 marchewki gotowane z rosołu
mała puszka zielonego groszku
natka pietruszki
500 ml rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej zależy od wysokości foremki)
5 łyżeczek żelatyny
pieprz do smaku
Jak przygotować galaretę z kurczakiem? Mięso kurczaka kroimy drobniej. Ugotowane marchewki kroimy w plastry. Żelatynę moczymy w kilku łyżkach zimnego rosołu, czekamy aż napęcznieje. Rosół podgrzewamy, rozpuszczamy w nim napęczniałą żelatynę, zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie chcemy by w galarecie był tłuszcz, to najpierw z zimnego rosołu, który będziemy wykorzystywać do zalania galarety zbieramy zastygnięte oka tłuszczu, dopiero potem go podgrzewamy, aby żelatyna się w nim rozpuściła.
Ozdobną foremkę odwracamy, układamy równomiernie plasterki marchewki, rozrzucamy groszek, kładziemy rozdrobnione mięso z kurczaka, możemy też dodać listki natki pietruszki, ósemki jajek, doprawiamy pieprzem, zalewamy tężejącą galaretą. Do dekoracji możemy wykorzystać różne warzywa i dodatki. Odstawiamy półmisek do lodówki aż galareta stężeje. Ja zostawiłam na noc w lodówce.
Powyższy przepis na galaretę z kurczaka można wykorzystać do wszelakich gatunków mięs, czy też warzyw, które chcemy podać w galarecie. Kurczaka w galarecie zawsze dekoruję natką pietruszki. Smacznego!