Jajka z łososiem i majonezem ze szczypiorku. Jajka z łososiem i zielonym majonezem. Zielony majonez uczyliśmy się robić od podstaw na warsztatach z Ernestem Jagodzińskim, wtedy robiliśmy go do ośmiornicy z chorizo, ziemniakami, robiliśmy tam też majonez wasali. Taki zielony majonez to żadna wyższa szkoła jazdy, każdy go zrobi. Zielony majonez z tego przepisu jest prostszy wystarczy wybrane zioła w tym wypadku szczypiorek zmiksować z gotowym majonezem. Często też miksuję szczypiorek z serkiem tworząc pyszna pastę do kanapek.
Przepis na jajka jest idealny na święta wielkanocne, oraz na inne okazje. Bo Polacy uwielbiają jajka z majonezem. Robi się je w zasadzie jak zwykłe jajka z majonezem, tylko kilka dodatków: wędzony łosoś, zmiksowany szczypiorek, listki tymianku, a dla ozdoby owoce kaparów powodują, że jajka wyglądają bardzo odświętnie. Ot zwykły przepis. Szczypiorek można zastąpić bazylią, zamiast listków tymianku położyć rzeżuchę , a zamiast marynowanych kaparów dodać marynowany pieprz, czy oliwki.
Jeśli szukasz przepisów na jajka faszerowane na Wielkanoc, to tutaj znajdziesz 20 przepisów.
Jajka z łososiem i majonezem ze szczypiorku
Składniki:
5 jajek
3-4 łyżki majonezu
mały pęczek szczypiorku
kapary do dekoracji
świeży tymianek
10 pasków wędzonego łososia
ostra mieszanka przypraw z solą
Przygotowanie Jajek z łososiem i majonezem ze szczypiorku.
Jajka gotujemy na twardo, 6 minut od zagotowania się wody, odstawiamy z gazu, przelewamy zimną wodą, żeby skorupka ładnie odchodziła i pozostawiamy do ostudzenia.
Majonez miksujemy ze szczypiorkiem. Można też zmiksować sam szczypiorek i wymieszać z majonezem. Łososia wędzonego kroimy w paski.
Jajka na twardo kroimy na pół, smarujemy całą powierzchnię zielonym majonezem, posypujemy mieszanką przypraw i układamy łososia zwiniętego w tzw. kwiatek. Dekorujemy listkami tymianku, między jajka kładziemy marynowane owoce kaparów. Podajemy od razu.
Smacznych i Wesołych Świąt Wielkanocnych!