Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce na Wielkanoc. Do panierki wykorzystałam sezam.
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to świetna przekąska, bardzo uniwersalna. Pieczarki faszerowane nadają się na każdą okazję, są zgrabne i poręczne. Tak przygotowane pieczarki można podać jako przekąskę na Sylwestra lub jako dodatek do Wielkanocnego obiadu do pieczonych mięs. Do pieczarek można przygotować jakiś smaczny dip np. czosnkowy i będzie samodzielnym daniem.
SKŁADNIKI:
- 14 sztuk pieczarek
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz i sól do smaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- 30 dag mięsa wieprzowego
- olej wielkopolski do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Mięso wieprzowe rozdrabniamy w szatkownicy Triblade . Z umytych pieczarek odcinamy korzonki, siekamy je w szatkownicy i dodajemy do mięsnej masy. Do mięsa dodajemy przyprawy. Z kapeluszy pieczarek ściągamy skórkę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i wkładamy ją do środka pieczarek, formujemy je tak by tworzyły równe kulki. W miseczce mieszamy sezam z bułką tartą. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Faszerowane pieczarki dokładnie maczamy w jajku a następnie w panierce z sezamem. Smażymy pieczarki na gorącym, głębokim oleju z każdej strony, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i wykładamy na talerz wyłożony sałatą, dekorujemy czarnymi oliwkami i ósemkami pomidorów. Podajemy np. z dipem.
Czy ta przekąska lepiej smakuje na ciepło czy na zimno? Chcę ją przygotować na sylwestra ale nie wiem jak podać 😉
Anna, zarówno na ciepło jak i na zimno pieczarki faszerowane są smaczne, więc musisz wybrać sama. Ale wersja na zimno jest wygodniejsza, gdyż nie musisz liczyć się z czasem, możesz przygotować wczesniej.
Pingback: Przekąski i przystawki na różne okazje - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię