Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce

Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce na Wielkanoc. Do panierki wykorzystałam sezam.

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to świetna przekąska, bardzo uniwersalna. Pieczarki faszerowane nadają się na każdą okazję, są zgrabne i poręczne. Tak przygotowane pieczarki można podać jako przekąskę na Sylwestra lub jako dodatek do Wielkanocnego obiadu do pieczonych mięs. Do pieczarek można przygotować jakiś smaczny dip np. czosnkowy i będzie samodzielnym daniem.

Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce

SKŁADNIKI:

  • 14 sztuk pieczarek
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • pieprz i sól do smaku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • olej wielkopolski do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wieprzowe rozdrabniamy w szatkownicy Triblade . Z umytych pieczarek odcinamy korzonki, siekamy je w szatkownicy i dodajemy do mięsnej masy. Do mięsa dodajemy przyprawy. Z kapeluszy pieczarek ściągamy skórkę. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i wkładamy ją do środka pieczarek, formujemy je tak by tworzyły równe kulki. W miseczce mieszamy sezam z bułką tartą. W drugiej miseczce roztrzepujemy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Faszerowane pieczarki dokładnie maczamy w jajku a następnie w panierce z sezamem. Smażymy pieczarki na gorącym, głębokim oleju z każdej strony, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i wykładamy na talerz wyłożony sałatą, dekorujemy czarnymi oliwkami i ósemkami pomidorów. Podajemy np. z dipem.

faszerowane pieczarkipieczarki faszerowanepieczarki faszerowane

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Pieczarki faszerowane w sezamowej panierce

    • Anna, zarówno na ciepło jak i na zimno pieczarki faszerowane są smaczne, więc musisz wybrać sama. Ale wersja na zimno jest wygodniejsza, gdyż nie musisz liczyć się z czasem, możesz przygotować wczesniej.

  1. Pingback: Przekąski i przystawki na różne okazje - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.